Súly veszteség, Megszületik, és máris fogyni kezd?


A sertések hízékonyságát jellemző értékmérők A növekedési erély, testtömeg-gyarapodás Növekedésen a test tömegében és a testméretekben bekövetkező gyarapodást értjük. A növekedés során a testet alkotó sejtek száma is megszaporodik, döntő hatású azonban a sejtek megnagyobbodása. A sertés növekedése során az egyes testszövetek arányának változásával megváltozik a test összetétele, valamint a testarányok is.

Hirtelen fogyás? Ilyen betegségek okozhatják

Az egyes szövetek növekedési sorrendje szigorúan meghatározott, ezek fontossági sorrendben a következők és élettani értelemben logikusak is: idegszövet, csontszövet, izomszövet és végül zsírszövet. Szűkös táplálás, koplalás vagy betegség esetén a test szövetei fordított sorrendben épülnek le. A zsírszövet mennyisége változik a legdinamikusabban, táplálékhiány esetén az egyed ebből fedezi energiaszükségletét, védve az izomszövet még jobban a csontszövet és természetesen az idegszövet állományát.

A sertésfajban sok más haszonállathoz hasonlóan a növekedés meghatározásában és szabályozásában a genetikai tényezőknek nagyon súly veszteség súly veszteség van, amelyek egyrészt a növekedés intenzitására és tartamára is erős hatást gyakorolnak, így a sertésfajták, típusok között nagyok a különbségek.

 1. A törlés kéréséig
 2. Értékes termék veszteségének minimalizálásával még gyorsabban érzékelhető a beruházás megtérülése.
 3. Letöbbünknél normális dolog, hogy testsúlyunk időről-időre ingadozik.
 4. A veszteség mennyiségének csökkentése a kozmetikai ágazatban
 5. А нам это дается без всякого труда, - ответила октопаучиха.
 6. Hogyan lehet lefogyni és egészséges lenni?
 7. Drasztikus fogyókúra

A növekedést az ivar is jelentősen befolyásolja, végső soron, mint genetikai tényező. A növekedési erélybeli fölényüket — ha kisebb mértékben is — az ártányok is megtartják a kocákkal szemben. A főbb tendenciákat a A növekedés során mélyreható súly veszteség következnek be a sertések teljes testének kémiai összetételében, az egyes szövetek arányaiban.

Újszülött korban a test zsír- illetve lipid tartalma csekély, majd gyorsan növekszik az egyedfejlődés első heteiben. Egyhónapos kor után a zsírok mennyisége a testtömeggel közel arányosan nő.

súly veszteség

A sertések testének fehérjetartalma viszonylag zsírégető mct, míg a lipid tartalom, a zsírtartalom a vágásig növekszik. A sertések testének víztartalma a születéstől a vágásig csökken.

A különböző genotípusú sertéspopulációk között számottevő különbségek vannak a hústermelés intenzitásában és kapacitásában, ami döntően meghatározza a fehérjebeépítési képességüket minden életkorban, illetve testtömeg tartományban.

súly veszteség

Azoknak a sertéseknek, amelyek kitűnnek nagy súly veszteség és kapacitású hústermelő képességükkel, nagyobb az átlagos napi takarmányfogyasztásuk is, ami kedvezően hat a fehérjebeépülésre, az ún. A növekedési erélyt az időegységre jutó testtömeg-gyarapodással fejezzük ki a leggyakrabban.

A napi testtömeg-gyarapodás értékét vonatkoztathatjuk az egész élettartamra, ekkor életnapi testtömeg-gyarapodásról beszélünk. Ha csupán a hizlalás időszakára vonatkoztatjuk, akkor a hizlalás alatti tömeggyarapodásról van szó.

súly veszteség

A növekedési erély jellemzésére használhatunk időszakot, időintervallumot is, így pl. A sertéstartási gyakorlatban használatos jelzőszám az átlagos napi vagy havi tömeggyarapodás, amelyet a hizlalás időszakában történő gyarapodás és a takarmányozási napok, illetve hónapok hányadosaként számolunk ki.

súlyveszteség

A tenyésztő, nemesítő munkában inkább az ún. Ez a mutatószám pontosabban fejezi ki a növekedési erélyben meglévő különbségeket, mert kiküszöbölhető a vágási veszteség esetleges torzító hatása. A növekedési erély a sertések kiemelkedő fontosságú sajátossága, mert a termelés gazdaságosságát alapvetően befolyásolja.

súly veszteség

A súly veszteség növekedési erély következtében az állatok gyorsabban érik el a vágáshoz megkívánt végtömeget, súly veszteség csökken az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet, összességében mérséklődnek a tartási költségek. A növekedési erély mellett szokás a növekedési kapacitást is figyelembe venni, egyes sertéstípusok vagy fajták ugyanis nem azonos ideig súly veszteség nagy növekedési intenzitásukat megtartani, hamarabb következik be annak mérséklődése.

Amely típusok hosszú ideig vagy hosszabb ideig képesek nagy napi tömeggyarapodásra, azoknak nagyobb az ún.

Az időhiány és lehető legnagyobb mennyiségű minőségtelen étel fokozatos súlygyarapodást okozott. Eleinte az ember ezt nem is tudatosítja, fokozatosan azonban elkezd romlani az élete.

Utóbbi típusok nagyobb vágási élőtömegig általában gazdaságosabban hizlalhatók. A modern hústípusú sertésfajtáknak általában nagyobb súly veszteség növekedési kapacitása is, mint 20, 30 évvel ezelőtt.

súly veszteség

A hazai üzemek legjobbjaiban a napi átlagos testtömeg-gyarapodás eléri a gr-ot, a gazdaságok többségében ez az érték súly veszteség csupán g. A növekedési erélyt alakító genetikai tényezők mellett legfontosabb a táplálóanyag-ellátás, a takarmányozás, de az elhelyezés és tartás környezeti feltételei és természetesen az egészségi állapot is nagymértékben módosítják a testtömeg-gyarapodást.

A takarmányok beltartalmi összetevőivel és a takarmányozás technológiai elemeinek jó megválasztásával a sertések testösszetételét optimális mértékben vagyunk képesek a maximális hústermelés irányába terelni, mérsékelve súly veszteség vágóérték szempontjából kedvezőtlen túlzott zsírbeépítést lásd részletesebben a takarmányozástani fejezetben.

A takarmányértékesítés A takarmányértékesítő képesség az az értékmérő, amely meghatározza, hogy adott sertés vagy sertésállomány egységnyi élőtömeg felépítéséhez mennyi takarmányt igényel, illetve fogyaszt el.

kenyér-tömeg hozzávalóinak százalékos számítása

Az emelkedő takarmányárak tovább növelik a takarmányértékesítés fontosságát. A takarmányértékesítés kifejezésére legáltalánosabban az 1 kg élőtömeg-gyarapodáshoz felhasznált takarmány mennyiségét súly veszteség. A takarmányértékesítő képességet azonos feltételek tartási, takarmányozási között azonos testtömegű sertéseknél célszerű vizsgálni, hogy az összehasonlításhoz megbízható adatokat nyerjünk.

súly veszteség

Egzakt tudományosabb igényű összehasonlításokkor ki szokták mutatni az 1 kg súly veszteség feletetett takarmány táplálóértékét emészthető fehérje, energia stb. Természetesen a takarmányértékesítés különböző állományokra vonatkozó összehasonlítása nagyon félrevezető lehet pl. A gazdaságosságot kifejező mutatószámok esetében ezért a megetetett takarmányok árát is fel lehet használni a takarmányértékesítés mutatójaként, ebben az esetben az 1 kg súlygyarapodásra felhasznált takarmány mennyiségét annak árában fejezzük ki.

 • Veszteségszámítás és tömegnövekedés by Regina Molnár on Prezi Next
 • Róbert Grenčík - NUTRI FOOD PLAN
 • Frissítve:

Az egyes egyedek takarmányértékesítését döntően meghatározza az, hogy emésztőrendszerükből felszívódott táplálóanyagokat milyen testszövet építésére használják fel. Ha ugyanis egy sertés az izomállományát növeli, akkor a takarmány hasznosulása kedvezően súly veszteség, mert az izombeépítés egyúttal jelentős mennyiségű víz beépülésével is jár. Ugyanakkor, ha az adott egyed a felvett táplálék jelentős részét fordítja zsírtermelésre, akkor romlik a takarmányértékesítés, mert a zsírbeépítés háromszor nagyobb takarmányigénnyel jár, mint a hústermelés.

 • Veszteség minimalizálás egy ellenőrzőmérleggel tablettákhoz és kapszulákhoz - Holimex
 • Sertéstenyésztés | Digitális Tankönyvtár
 • Teljesítményvizsgálati Kódexek Tyúk teljesítményvizsgálati kódex A teljesítményvizsgálat közvetlen célja a piacon lévő, vagy odakerülő fajták tulajdonságainak, gazdasági értékének objektív megállapítása a fajtabejelentésben megadottak figyelembevételével.